GALERI GAMBAR

 Senarai ini memaparkan semua Galeri Gambar termasuk yang sudah diarkibkan atau masih aktif

Program Khidmat Masyarakat Projek Mural Khat Darul Quran JAKIM

 Dipaparkan sepanjang masa
9 Disember 2021 - Seramai 44 orang pelajar Semester Satu Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran & Sunnah USIM-DQ telah mengadakan Projek Mural Khat Darul Quran. Program di bawah seliaan pensyarah, Ustaz Ilham bin Che Daud@Zakaria ini adalah bagi memenuhi keperluan subjek Pengajian Seni Khat Arab di bawah program A211.

Lawatan kerja JAWI ke DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
2 Disember 2021 - Darul Quran JAKIM hari ini menerima lawatan kerja dari Bahagian Pengurusan Dakwah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI).

Lawatan kerja Fakulti Sains Kemanusiaan UPSI ke DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
30 November 2021 - Rentetan perjanjian persefahaman yang sedia terjalin antara DQ dengan UPSI sejak 2018, delegasi yang diketuai oleh Prof. Madya Ts. Dr. Nor Kalsum Mohd Isa, Timbalan Dekan (Akademik dan Antarabangsa) bersama enam orang delegasi dari Fakulti Sains Kemanusiaan, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) telah mengadakan lawatan kerja ke kampus Darul Quran JAKIM.

Lawatan kerja JAINJ ke DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
30 November 2021 - Dalam usaha memperkasakan pendidikan tahfiz di Malaysia khususnya di Negeri Johor, seramai 11 orang delegasi dari Bahagian Pendidikan Islam, Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) telah mengadakan lawatan kerja ke kampus Darul Quran JAKIM.

Lawatan kerja Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah

 Dipaparkan sepanjang masa
24 November 2021 - Darul Quran sangat berbesar hati menerima kunjungan dan lawatan kerja dari Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) dan Institut Tahfiz Al-Quran Negeri Sabah (ITQAS) pada petang ini.

Lawatan Penilaian Pematuhan Akreditasi Penuh Program Ijazah USIM-DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
23 November 2021 - Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran & Sunnah dengan Kepujian secara kerjasama dengan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di Darul Quran telah dipilih untuk menjalani Lawatan Penilaian Secara MQA Virtual Audit (MQAVA).

Majlis Penutup Program Cawangan Hal Ehwal Pelajar

 Dipaparkan sepanjang masa
Ada satu pepatah Arab menyatakan: "Al-'Aql al-Salim fi al-Jism al-Salim; akal yang cerdas dari tubuh badan yang cergas."

Lawatan akademik Darul Quran ke Universiti of Cyberjaya

 Dipaparkan sepanjang masa
Timbalan Pengarah Cawangan Kualiti Darul Quran, Ustaz Abdul Halem Hapiz Solihin berserta delegasi lima orang pegawai DQ telah berjaya mengadakan lawatan akademik ke Universiti of Cyberjaya (UoC) dalam misi memperkasakan hubungan dan kerjasama antara DQ dan UoC.

Taklimat akademik kepada pensyarah DQ dan LTDQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Sebagai persediaan memulakan kuliah bagi semester yang baharu, Darul Quran melalui Cawangan Akademik telah melaksanakan sesi Taklimat Akademik kepada pensyarah-pensyarah Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat di Darul Quran serta Lokasi Tambahan Darul Quran (LTDQ) bagi Siri 2 tahun 2021 secara hibrid.

Lawatan akademik Darul Quran ke Politeknik Behrang

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai tujuh orang Pegawai Darul Quran yang diketuai oleh Timbalan Pengarah Cawangan Kualiti, Ustaz Abdul Halem Hapiz Solihin telah berjaya mengadakan lawatan akademik ke Politeknik Sultan Azlan Shah (PSAS) Behrang Perak Darul Ridzuan.

Calon STM 2021 duduki ujian hari ini

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 58 orang calon telah menduduki peperiksaan Sijil Tahfiz Malaysia (STM) di empat zon hari ini iaitu Zon Utara di Institut Al-Quran Darul Aman (IQDAR), Zon Selatan di Kolej Al-Quran Sayyidina Ali (KAQSA), Zon Timur di Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK Kelantan dan Zon Tengah di Darul Quran JAKIM.

Istiadat Konvokesyen Darul Quran ke-29

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 1,235 orang graduan bagi semua program yang ditawarkan di Darul Quran JAKIM telah diraikan dalam Majlis Istiadat Konvokesyen Ke-29 yang diadakan secara hibrid di Dewan Muktamar Darul Quran melibatkan dua kohort pengajian iaitu kohort 2020 dan 2021.

Pendaftaran pelajar baharu Program Ijazah USIM-DQ versi norma baharu

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 40 orang pelajar baharu Semester Satu dari Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran & Sunnah secara kerjasama dengan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) telah mendaftar pengajian hari ini.

74 graduan DQ menyambung pengajian ke Mesir

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 74 orang pelajar yang terdiri daripada 52 orang banin dan 22 orang banat lepasan Diploma Tahfiz Al-Quran & al-Qiraat Darul Quran serta Lokasi Tambahan Darul Quran telah berjaya menyambung pengajian ke Universiti Al-Azhar Mesir dalam bidang Takhassus Qiraat di peringkat Ijazah Sarjana Muda.

Hari Huffaz Selangkah Ke Menara Gading

 Dipaparkan sepanjang masa
15-16 Mac 2021 - Hari Huffaz Selangkah Ke Menara Gading yang diadakan selama dua hari pada kali ini diadakan secara hibrid iaitu gabungan antara bersemuka serta dalam talian di Auditorium Darul Quran dan secara langsung turut disiarkan melalui facebook Darul Quran JAKIM. Tujuan utama penganjuran program ini adalah supaya para pelajar DQ khususnya pelajar-pelajar Semester Enam yang bakal menamatkan pengajian tidak lama lagi akan mendapat input-input berkenaan penyambungan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.

Bengkel Pemantapan Ilmu Qiraat Anjuran Pusat Pembangunan Kompetensi & Internship Darul Quran

 19 Apr 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Seramai 28 orang pensyarah-pensyarah Qiraat dari Darul Quran dan Maahad-Maahad Tahfiz Al-Quran Negeri (MTQN) dari seluruh Malaysia telah berkampung di Institut Tanah & Ukur Negara (INSTUN) untuk mengikuti Bengkel Pemantapan Ilmu Qiraat. Bengkel ini merupakan anjuran Pusat Pembangunan Kompetensi & Internship Darul Quran dengan kerjasama Jabatan Pengajian Al-Quran & Qiraat Darul Quran.

Konvensyen Pendidikan Tahfiz Kebangsaan Tahun 2018 Berakhir Dengan Jayanya

 Dipaparkan sepanjang masa
Selepas kejayaan menganjurkan Simposium Pendidikan Tahfiz Nusantara pada tahun 2016, Darul Quran dengan Centre of Quranic Research (CQR) Universiti Malaya sekali lagi bekerjasama dalam menganjurkan Konvensyen Pendidikan Tahfiz Kebangsaan Tahun 2018. Konvensyen yang diadakan di Hotel Putra Kuala Lumpur ini telah diadakan pada 26 hingga 28 Mac 2018.

10 ipt sertai Hari Huffaz Selangkah Ke Menara Gading

 Dipaparkan sepanjang masa
Sebanyak 10 institusi-institusi pengajian tinggi yang menerima jemputan dari Darul Quran telah hadir bagi menyertai program Hari Huffaz Selangkah Ke Menara Gading. Program yang diadakan pada 13 Februari 2020 ini merupakan penganjuran kali kedua selepas pertama kali diadakan pada tahun 2019.

Duta Besar Malaysia Kaherah menyantuni pelajar Al-Azhar dalam Program Motivasi Dan Pertemuan Alumni DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 200 orang pelajar dari pelbagai bidang pengajian di Mesir hadir ke Program Motivasi Dan Pertemuan Alumni DQ. Program yang berlangsung pada 31 Oktober 2019 ini telah diadakan di Dewan Malaysia Abasiah Kaherah.

Persidangan Pengetua-Pengetua MTQN kali ke-37 di Negeri Sembilan

 Dipaparkan sepanjang masa
Persidangan Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz al-Quran Negeri (MTQN) Peringkat Kebangsaan kali ke-37 yang diadakan pada 22–24 Oktober 2019 di Klana Resort, Seremban, Negeri Sembilan telah dihadiri oleh wakil-wakil dari 11 institusi tahfiz seluruh negara. Persidangan kali ini merupakan anjuran bersama antara Darul Quran JAKIM dan Institut Tahfiz Al-Quran Negeri Sembilan (ITQAN) serta Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS).

Darul Quran Meneruskan Kecemerlangan Di Bumi Anbiya’

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 82 orang pelajar lepasan Diploma Tahfiz Al-Quran Wal-Qiraat Darul Quran Jakim telah menyambung pengajian ke Universiti Al-Azhar Mesir dalam jurusan Takhassus Qiraat di peringkat Ijazah Sarjana Muda di bawah pengurusan Hal Ehwal Pelajar Darul Quran Jakim dan Sekreteriat Menyambung Pengajian ke IPTA Dalam Negeri & Timur Tengah atau dikenali dengan nama SMUTEM.

Ahli-Ahli Jawatankuasa Penasihat Akademik DQ bersidang kali kedua tahun ini

 Dipaparkan sepanjang masa
Mesyuarat Jawatankuasa Penasihat Akademik Darul Quran JAKIM Bil.2/2021 ini dipengerusikan buat pertama kalinya oleh Dato' Dr. Sirajuddin Suhaimee yang baru dilantik sebagai Timbalan Ketua Pengarah Operasi JAKIM berkuatkuasa 14 Jun 2021.

Kunjungan Hormat Mengadap Duta Besar Republik Arab Mesir Ke Malaysia

 13 Apr 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Darul Quran telah mengadakan kunjungan hormat mengadap TYT Duta Besar Republik Arab Mesir ke Malaysia, Salah Mohi Eldin Elwassimy.

Lawatan Mahabbah Dari KUIN Ke Darul Quran

|  01 Jul 2016  31 Dis 2016
Darul Quran telah menerima kunjungan mesra delegasi daripada Kolej Universiti Insaniah (KUIN) Kuala Ketil, Kedah. Delegasi KUIN ini terdiri daripada Dekan, Timbalan Dekan dan pensyarah-pensyarah daripada Kuliyyah Al-Quran & Sunnah.

250 orang bakal huffaz selamat mendaftar

 Dipaparkan sepanjang masa
Pendaftaran Pelajar Baharu Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Darul Quran JAKIM Sesi Pengajian 2020/2023

YDP MAIPk Merasmikan Persidangan Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz Kali Ke-35

 Dipaparkan sepanjang masa
Persidangan Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz Al-Quran Peringkat Kebangsaan Kali Ke-35 yang bermula pada 2:30 petang 24 Oktober 2018 telah dirasmikan oleh Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan ‘Adat Melayu Perak (MAIPk), Tan Sri Dato’ Dr. Wan Mohd Zahid bin Mohd Noordin.

Program Khidmat Masyarakat Di Perkampungan Orang Asli Changkat Bintang

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 8-9 September 2018, pelajar Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Semester Lima Syukbah Muamalat telah mengadakan program Wasilah Desaku: Ukhuwah Tanpa Sempadan di Perkampungan Orang Asli Changkat Bintang, Slim River.

Simposium Tahfiz Al-Quran Peringkat Antarabangsa Berakhir Dengan Jayanya

 22 Nov 2016 |  01 Jul 2016  31 Dis 2016
Darul Quran Jakim telah menganjurkan Simposium Tahfiz Al-Quran Peringkat Antarabangsa yang berlangsung pada 22-24 November 2016 di Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM)

Lawatan Penanda Aras Lembaga Maktab Mahmud, Kedah Diketuai Oleh Encik Nasrun Bin Dato Mohd Sheriff

 20 Apr 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Darul Quran telah menerima kunjungan daripada 32 orang peserta lawatan yang terdiri daripada ahli-ahli lembaga, pengetua-pengetua, pegawai-pegawai pengurusan dan guru-guru dari Maktab Mahmud Kedah.

Perbincangan bersama Kolej Pengajian Islam Johor

 Dipaparkan sepanjang masa
Dalam usaha untuk mengadakan kerjasama akademik dengan The World Islamic Sciences and Education University (WISE University) di Jordan, DQ telah mengadakan inisiatif dengan mengadakan perbincangan bersama Kolej Pengajian Islam Johor (MARSAH) bagi mendapatkan maklumat berkenaan mu’adalah antara MARSAH dengan WISE University.

Kursus Kompetensi Juruaudit Dalaman ISO 9001;2015 & MS 1900;2014

 Dipaparkan sepanjang masa
13-15 April 2021 - Darul Quran melalui Cawangan Kualiti telah mengadakan Kursus Kompetensi Juruaudit Dalaman ISO 9001: 2015 & MS 1900 : 2014 Tahun 2021 selama tiga hari di Dewan Maktabah Darul Quran.

Walkabout Timbalan Ketua Pengarah Pengurusan JAKIM ke Darul Quran

 Dipaparkan sepanjang masa
13 Ogos 2020 - Bumi barakah Darul Quran amat berbesar hati menerima kunjungan Tuan Haji Ahmad Fuad bin Apandi selaku Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan) JAKIM yang baharu selepas pelantikan beliau pada awal bulan Julai yang lalu.

Mesyuarat Khas Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz Al-Quran Negeri versi "Kebiasaan Baharu"

 Dipaparkan sepanjang masa
Berlangsung pada hari ini (12 Jun 2020) Mesyuarat Khas Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz Al-Quran Negeri secara maya di Darul Quran.

Daurah Kitab Turath: Kitab Al-Akidah Al-Tahawiyyah

 Dipaparkan sepanjang masa
Buat julung kalinya Darul Quran telah mengadakan program Daurah Kitab Turath bagi Kitab Al-Akidah Al-Tahawiyyah yang disampaikan oleh Al-Fadhil Tuan Guru Haji Md Sahari bin Abdullah, Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor merangkap Penterjemah Kitab Al-Akidah Al-Tahawiyyah. Program yang diadakan pada 11 September 2019 ini merupakan anjuran bersama dengan Jabatan Mufti Negeri Selangor dan Pejabat Agama Islam Daerah Hulu Selangor.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Agama) Merasmikan Istiadat Konvokesyen DQ Kali Ke-27

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 732 orang graduan dari semua program pengajian yang ditawarkan di Darul Quran telah bergraduasi dalam sidang yang berlangsung pada 11 Ogos 2018. Majlis istiadat yang gilang-gemilang ini telah diadakan di Dewan Muktamar Darul Quran dan dirasmikan oleh Yang Berhormat Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Dr. Mujahid bin Yusof.

DQ Menerima Dua Tetamu Dalam Satu Hari

 Dipaparkan sepanjang masa
Lawatan Sekolah Kebangsaan Kg Idaman Pelabuhan Klang Dan Pusat Pengajian Tafaqquh & Tahfiz Al-Makki Sarawak

35 Graduan Diploma Darul Quran Mendaftar Program Ijazah USIM-DQ

|  01 Jan 2018  01 Mac 2018
Darul Quran telah menerima seramai 35 orang mahasiswa baru bagi mengikuti program Ijazah Sarjana Muda Quran & Sunnah Dengan Kepujian USIM di Darul Quran bagi sesi akademik 2017-2020. Pengambilan pada sesi kali ini melibatkan 16 orang siswa dan 19 orang siswi dalam kalangan graduan Diploma Darul Quran Jakim yang baru berkonvokesyen pada 5 Ogos 2017. Kesemua siswa siswi ini telah diraikan pada Majlis Sambutan Mahasiswa Baru Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran & Sunnah USIM-DQ Sesi Akademik 2017/2018 pada 11 September 2017 dan majlis ini telah dirasmikan oleh Pendaftar Darul Quran, Hajah Azizah Binti Che Hassan.

Halal Walk In

 07 Feb 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Seramai 22 orang pelajar Semester Empat Syukbah Halal Program Diploma Tahfiz Al-Quran Darul Quran Jakim telah mengadakan lawatan ke Kilang Gardenia Bakers Maison (M) Sdn. Bhd. yang beroperasi di Seksyen 26 Shah Alam.

Lawatan Kerja Jabatan Agama Islam Perak (JAIPK) Ke Darul Quran JAKIM

 06 Mac 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Lawatan Kerja Jabatan Agama Islam Perak (JAIPK) Ke Darul Quran JAKIM diketuai oleh Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pendidikan JAIPk Haji Mohamad Nasar Bin Kurdi.

Perhimpunan pegawai & kakitangan dan amanat Pengarah

 Dipaparkan sepanjang masa
Tiga hari selepas berkuat kuasa peralihan ke Fasa 2 bagi kawasan Lembah Klang, Darul Quran telah mengadakan perhimpunan pegawai dan kakitangan serta penyampaian amanat oleh Pengarah Darul Quran secara hibrid.

Latihan Training of Trainers Kursus MPU

 Dipaparkan sepanjang masa
7 Julai 2021 - Bermula hari ini dan esok, para pensyarah Darul Quran dan Lokasi Tambahan Darul Quran (LTDQ) akan mengikuti Latihan Training of Trainers (TOT) bagi Kursus Mata Pelajaran Umum (MPU) secara dalam talian.

Majlis Khatam Hafazan Al-Quran Pelajar Program Diploma Tahun 2021

 Dipaparkan sepanjang masa
12 Mac 2021 - Seramai 219 orang pelajar Semester Enam Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat telah menerima Sijil Khatam Hafazan Al-Quran Darul Quran JAKIM. Majlis Khatam Hafazan ini telah disempurnakan oleh Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Abdul Aziz bin Jusoh dalam Majlis Khatam Hafazan Al-Quran Pelajar Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Tahun 2021M/1442H yang diadakan di Dewan Muktamar Darul Quran secara hibrid.

Majlis Pengijazahan Perubatan & Pengubatan Islam Darussyifa' Sesi 2020 Dan Majlis Penganugerahan Darul Quran JAKIM

 Dipaparkan sepanjang masa
3 Oktober 2020 – Seramai 80 graduan sulung Kursus Perawatan Islam Darussyifa’-Darul Quran telah diraikan dalam majlis pengijazahan pada hari ini. Majlis Pengijazahan Perubatan & Pengubatan Islam Darussyifa' Sesi 2020 Dan Majlis Penganugerahan Darul Quran ini telah disempurnakan oleh Yang Berhormat Senator Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad Al-Bakri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama).

Taklimat panel temu duga pengambilan pelajar baharu versi ‘Kebiasaan Baharu’

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 11 Jun 2020, Seksyen Kemasukan, Biasiswa & Graduasi Darul Quran telah mengadakan sesi taklimat kepada panel-panel Temu Duga Pengambilan Pelajar Baharu Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat bagi sesi 2020-2023 mengikut kebiasaan baharu.

Bengkel Asas Kemahiran Bola Tampar DQ-MTAF

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 12 Disember 2019, bertempat di Darul Quran JAKIM Kuala Kubu Bharu, para pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran dan Sunnah USIM-DQ telah mengadakan satu Bengkel Kemahiran Asas Sukan Bola Tampar. Program yang bertemakan “Voleyball: We Serve, We Love” berlangsung selama satu hari itu melibatkan seramai 27 orang peserta terdiri daripada kalangan pelajar-pelajar Maahad Tahfiz Al-Quran Al-Fateh, Batang Kali dan juga 23 pelajar-pelajar Semester Satu Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran dan Sunnah USIM-DQ sebagai fasilitator.

Lawatan mahabbah ke Sekolah Tahfiz Harapan

 Dipaparkan sepanjang masa
Dalam usaha memastikan agar Dasar Pendidikan Tahfiz Negara (DPTN) mencapai matlamatnya, Darul Quran JAKIM telah mengadakan lawatan mahabbah ke Sekolah Menengah Tahfiz Harapan, Jenjarom Selangor pada 30 Januari 2019. Kunjungan ini diadakan bertujuan untuk menjadikan Sekolah Menengah Tahfiz Harapan sebagai rakan strategik DQ di samping menjadi penanda aras bagi sekolah-sekolah tahfiz swasta yang lain.

Kursus Pensijilan P&P Pensyarah DQ Siri Ke-4 Selesai Dirasmi

 Dipaparkan sepanjang masa
Bagi memenuhi hasrat Darul Quran dalam memperkasakan kompetensi pensyarah yang dicadangkan menerusi Pelan Strategik Darul Quran JAKIM, Kursus Pensijilan Pembelajaran & Pengajaran Pensyarah kerjasama antara DQ dengan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) telah diadakan bermula dari 15 hingga 26 Oktober 2018. Perasmian kursus ini telah disempurnakan oleh Pengarah Darul Quran, Dr. Haji Nordin bin Ahmad pada 15 Oktober 2018 bertempat di Dewan Dato’ Mohd Shahir, Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) Bangi.

Ekspo Konvokesyen DQ Dirasmi

 Dipaparkan sepanjang masa
Ekspo konvokesyen Darul Quran yang bermula pada 8 Ogos 2018 telah selesai dirasmi pembukaannya pada 9 Ogos 2018. Majlis Perasmian Ekspo Sempena Istiadat Konvokesyen Darul Quran Jakim Kali Ke-27 ini telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Pengarah Pembangunan Insan Jakim, Dato’ Haji Paimuzi bin Yahya.

Kunjungan Hormat Prof. Dato Dr. Sidek Baba Dan Delegasi Pusat Pendidikan Albarakah Ke Darul Quran

 14 Mac 2017 |  07 Jul 2017  31 Jul 2017
Darul Quran telah menerima kunjungan hormat daripada Pengarah Institut Antarabangsa Pemikiran Dan Tamadun Islam (ISTAC) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof. Dato Dr. Sidek Baba serta delegasi Pusat Pendidikan AlBarakah yang diasaskan penubuhannya oleh penceramah terkenal, Dato Ustaz Kazim Elias.

Sambutan pelajar baharu Program Diploma Sesi 2021/2024

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 250 orang pelajar baharu Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Darul Quran JAKIM Sesi 2021/2024 telah selamat mendaftar secara dalam talian pada hari ini.

Sesi taklimat DQ kepada YB Menteri

 Dipaparkan sepanjang masa
9 Disember 2020 – Darul Quran salah satu daripada tiga Bahagian di bawah Sektor Operasi JAKIM yang diamanahkan untuk menyampaikan taklimat kepada YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) hari ini. Sesi taklimat ini telah diadakan di Pejabat YB Menteri di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) Kuala Lumpur.

Bengkel Pengurusan Kawalan Risiko

 Dipaparkan sepanjang masa
Bengkel Pengurusan Kawalan Risiko Darul Quran anjuran Unit Piawaian telah diadakan pada 2-3 Jun 2020 di Dewan Muktamar Darul Quran.

Lawatan UTP ke DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
DQ telah menerima lawatan pertama di tahun 2019 apabila dikunjungi oleh lima orang pegawai dari Universiti Teknologi Petronas (UTP) Tronoh, Perak pada petang 9 Januari 2019. Lawatan ini diadakan bertujuan untuk membincangkan kerjasama akademik yang boleh dijalankan antara kedua belah pihak.

Tokoh-Tokoh Bidang al-Quran Malaysia Berbengkel bagi Memperhalusi Peranan Lajnah Syuyukh Huffaz di bawah DPTN

 Dipaparkan sepanjang masa
Tokoh-tokoh dalam bidang Tahfiz al-Quran di Malaysia dari pelbagai agensi dan institusi telah menyertai bengkel yang diadakan pada 26 hingga 28 Disember 2018 bertempat di The Orient Star Resort, Lumut Perak.

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran Antara JAKIM Dengan CUCMS

 Dipaparkan sepanjang masa
JAKIM melalui Darul Quran komited dalam meneruskan usaha untuk melahirkan lebih ramai lagi golongan huffaz profesional di negara ini yang menguasai dua bidang iaitu al-Quran dan disiplin ilmu yang lain. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Dr. Mujahid bin Yusof berkata, dalam memastikan matlamat itu dicapai, ia sudah semestinya memerlukan kepada pemantapan kurikulum, pengawalan penaziran serta pentaksiran yang amat teliti. “Justeru, Dasar Pendidikan Tahfiz Negara (DPTN) antara lain diterjemahkan dengan integrasi tahfiz dengan pendidikan nasional serta memartabatkan huffaz yang menjadi sebahagian unsur elemen penting dalam menyumbang kepada pembinaan negara. Ini visi dan misi dalam Jabatan Perdana Menteri Bahagian Agama dari sudut tahfiz dan segala perkara berkaitan operasinya,” katanya ketika berucap pada Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS) pada 8 Oktober 2018.

Bengkel Penggubalan Soalan Peperiksaan Program Diploma

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 45 orang peserta telah mengikuti Bengkel Penggubalan Soalan Peperiksaan Program Diploma bagi sesi pengajian Mei-September 2018 anjuran Unit Peperiksaan dengan kerjasama Pusat Pembangunan Kompetensi & Internship Darul Quran yang diadakan di Institut Latihan Sosial, Kuala Lumpur bermula 31 Julai hingga 2 Ogos 2018.

Kunjungan Hormat MMU Ke DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai tujuh orang delegasi dari Universiti Multimedia (MMU) telah mengadakan kunjungan hormat ke Darul Quran Jakim pada 14 Mei 2018.

Pelajar DQ Mendapat Pingat Perak Dan Gangsa Dalam Inova18

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 10 dan 11 Mac 2018, mahasiswa dan mahasiswi Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran & Sunnah USIM-DQ telah menyertai pertandingan Inovasi Islam dalam Ekspo Inovasi Islam 1439H (Inova18).

Lawatan Sambil Belajar: Program Pemantapan Kaedah Pedagogi Al-Quran Guru Talim Daerah Pendang 2017

 03 Mei 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Darul QuranJakim telah berjaya mengurusetiakan program berbentuk latihan dalam bidang pengajaran dan pembelajaran kepada Guru-Guru Talim Daerah Pendang dengan kerjasama antara Pejabat Pendidikan Daerah Pendang dengan Darul Quran Jakim.

Webinar Asas Ilmu Tarannum

 Dipaparkan sepanjang masa
Dalam usaha meningkatkan pengetahuan dan penguasaan tentang asas ilmu tarannum al-Quran terutamanya kepada para pelajar, Darul Quran melalui Jabatan Pengajian Umum dengan kerjasama Kelab Tarannum DQ telah menganjurkan Webinar Asas Ilmu Tarannum Al-Quran Tahun 2021.

Lawatan Audit Akademik Program Ijazah Sarjana Muda DQ-USIM

 Dipaparkan sepanjang masa
Lawatan Audit Akademik Program Ijazah Sarjana Muda DQ-USIM

Agihan beg Musa'adah kepada warga DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Agihan beg Musa'adah kepada warga DQ

Kuliah pelajar Ijazah DQ telah bermula

 Dipaparkan sepanjang masa
Kuliah pengajian bagi Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran & Sunnah DQ-USIM telah mula dijalankan pada 1 Jun 2020.

DQ terima 37 orang pelajar baharu Program Ijazah

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 19 mahasiswa dan 18 mahasiswi baharu Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran & Sunnah Dengan Kepujian Secara Kerjasama Dengan USIM telah dirai secara sederhana tetapi meriah dalam suatu majlis yang diadakan pada 10 September 2019.

Persidangan Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz Bermula Dengan Taklimat Dari Pengarah JAIPk

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 24 Oktober 2018, secara rasminya telah bermula Persidangan Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz Al-Quran Peringkat Kebangsaan Kali Ke-35 bertempat di Hotel Kinta Riverfront, Ipoh. Maahad Tahfiz Al-Quran Negeri Perak telah dipilih dalam persidangan kali ke-34 yang lalu untuk menjadi tuan rumah bagi persidangan kali ini.

Pensyarah DQ Menyertai Daurah Kitab

 Dipaparkan sepanjang masa
Buat julung-julung kalinya, Pusat Pembangunan Kompetensi & Internship, Darul Quran JAKIM telah menganjurkan suatu program talaqqi kitab atau daurah kitab Sifat 20: Suatu Pengenalan Asas kepada pensyarah-pensyarah DQ. Program yang diadakan pada 30 Julai 2018 ini telah disampaikan oleh pengarang buku Sifat 20: Suatu Pengenalan Asas sendiri iaitu Ustaz Muhadir bin Haji Joll.

Lawatan DQ Ke Pusat Kesejahteraan Insan UKM

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 7 Jun 2018 (Khamis), Darul Quran telah mengadakan lawatan penanda aras ke Pusat Kesejahteraan Insan Universiti Kebangsaan Malaysia. Lawatan ini diadakan bertujuan untuk mendapatkan panduan pelaksanaan program Khidmat Masyarakat yang dilaksanakan oleh mahasiswa-mahasiswi UKM supaya dapat dilaksanakan oleh pelajar-pelajar DQ.

Lawatan Pelajar Tadika Khalifah Mukmin (Little Caliphs Batang Kali) Ke Pusat Islam Darul Quran JAKIM

 20 Apr 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Warga Darul Quran diceriakan dengan kehadiran seramai 80 orang pelajar dari Tadika Khalifah Mukmin (Little Caliphs Batang Kali)

Lawatan Ke Kementerian Agama Provinsi Kepulauan Riau Anjuran Ahli Persidangan Pengetua-Pengetua MTQN

 26 Apr 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Ahli Persidangan Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz al-Quran Negeri (MTQN) Peringkat Kebangsaan telah mengadakan lawatan ke Kementerian Agama Provinsi Kepulauan Riau, Indonesia

Agihan daging korban DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Sebanyak 140 bungkus daging korban telah diagihkan hari ini kepada kakitangan Darul Quran serta para pekerja swasta dari syarikat pembersihan, landskap, penyelenggaraan dan keselamatan Darul Quran.

Taklimat Akademik Darul Quran

 Dipaparkan sepanjang masa
26 November 2020 - Sebagaimana kelaziman pada setiap kali memulakan semester, Darul Quran akan menyampaikan maklumat-maklumat terkini berkenaan akademik kepada Lokasi-Lokasi Tambahan DQ (LTDQ).

Sumbangan Tabung Musa'adah COVID-19

 Dipaparkan sepanjang masa
Kuala Kubu Bharu - Petang tadi (19 Mei 2020) telah berlangsungnya penyerahan sumbangan Tabung Musa'adah COVID-19 kepada pekerja-pekerja kontrak Darul Quran.

723 graduan DQ dirai dalam Istiadat Konvokesyen ke-28

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 723 orang graduan bagi semua program yang ditawarkan di Darul Quran JAKIM telah diraikan dalam Majlis Istiadat Konvokesyen Kali Ke-28 yang berlangsung pada 27 Julai 2019 bertempat di Dewan Muktamar Darul Quran. Majlis yang gilang gemilang ini telah disempurnakan oleh Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Mohamad Nordin Ibrahim.

Kunjung Hormat Susulan Ke Yunus Emre Enstitüsü

 Dipaparkan sepanjang masa
Ekoran daripada kunjung hormat yang diadakan di pejabat Duta Besar Turki di Malaysia, hasil daripada cadangan TYT Dr. Merve Kavakci, suatu pertemuan telah diatur antara delegasi Darul Quran ke pejabat Yunus Emre Enstitüsü untuk berbincang dengan Dr. Omer Altun selaku Pengarah Yunus Emre Enstitüsü berkenaan peluang-peluang penyambungan pengajian pelajar lepasan Darul Quran ke universiti-universiti yang bersesuaian di Negara Turki dengan biasiswa tajaan dari Negara Turki. Kunjung hormat ini turut diadakan pada 26 Julai 2018.

240 Orang Pelajar Baru Program Diploma Terlibat TRANSKEM 2018

 Dipaparkan sepanjang masa
Menjadi kelaziman di mana-mana institusi pengajian untuk mengadakan minggu orientasi kepada pelajar-pelajar yang baru mendaftar. Tidak terkecuali di Darul Quran. Seramai 240 orang pelajar baru terdiri daripada 122 orang pelajar banin (lelaki) dan 118 orang pelajar banat (perempuan) telah terlibat dalam program Transformasi Kecemerlangan Minda (TRANSKEM) yang diadakan pada 1 hingga 5 Mei 2018.

Lawatan Ilmiah IQSA ke DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai lima orang delegasi dari Institut Al-Quran Sayyidina Ali (IQSA) Melaka telah mengadakan lawatan ilmiah ke Darul Quran pada 20 Mac 2018.

Lawatan Mahabbah Jabatan Pengajian Dakwah & Kepimpinan UKM Ke Darul Quran JAKIM

 Dipaparkan sepanjang masa
Darul Quran telah menerima kunjungan dari Jabatan Pengajian Dakwah & Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Delegasi UKM ini telah disertai oleh empat orang pensyarah dan 10 orang pelajar yang antaranya merupakan graduan Diploma Tahfiz Al-Quran Darul Quran.

Lawatan Kerja YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Negeri Sembilan Ke Darul Quran

 18 Nov 2016 |  01 Jul 2016  31 Dis 2016
Darul Quran Jakim telah menerima lawatan kerja delegasi daripada kerajaan Negeri Sembilan diketuai oleh Y.B. Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Negeri Sembilan, Dato Haji Mat Ali Bin Hassan.

Perbincangan bersama UiTM Kampus Machang

 Dipaparkan sepanjang masa
Sesi perbincangan susulan antara Darul Quran JAKIM dan Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Kelantan bagi cadangan mewujudkan Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran.

Majlis Sambutan Pelajar Baharu Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran JAKIM-IIUM Sesi 2021-2022

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 32 orang pelajar baharu telah selamat mendaftar di dalam Majlis Sambutan Pelajar Baharu Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran JAKIM-IIUM Sesi 2021-2022 yang diadakan secara dalam talian pada hari ini.

Perbincangan bagi mewujudkan Pensijilan Tahfiz Al-Quran bersama DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
15 Jun 2021 - Dalam usaha mewujudkan Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran, Bahagian Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengadakan perbincangan secara dalam talian bersama dengan Darul Quran.

Mesyuarat JKPA DQ Kali Ke-1/2021

 Dipaparkan sepanjang masa
12 April 2021 - Mesyuarat Jawatankuasa Penasihat Akademik (JKPA) Darul Quran telah bersidang di Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM).

Penghantaran pelajar pulang ke kampung di musim PKP

 Dipaparkan sepanjang masa
KUALA KUBU BHARU – 30 orang pelajar DQ dari Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran & Sunnah DQ-USIM, Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat, Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran JAKIM-IIUM serta Program Sijil Kemahiran Malaysia telah selamat dihantar pulang ke kampung masing-masing. Proses penghantaran ini telah bermula pada 1 sehingga 15 Mei 2020.

DQ Menerima Kunjungan Dari Institut Tahfiz Al-Quran Negara Brunei

 Dipaparkan sepanjang masa
Dalam rangka lawatan ke Malaysia, Institut Tahfiz Al-Quran Sultan Haji Hassanal Bolkiah Kementerian Hal Ehwal Ugama Negara Brunei Darussalam telah mengadakan lawatan ilmiah dan mahabbah ke Darul Quran JAKIM pada 2 Oktober 2018.

Enam Orang Pegawai DQ Mengadakan Kunjung Hormat Ke Kedutaan Turki Di Malaysia

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai enam orang delegasi dari Darul Quran JAKIM telah mengadakan kunjung hormat ke pejabat TYT Duta Besar Turki di Malaysia, Dr. Merve Kavakci pada 26 Julai 2018.

Lawatan Akademik Jawatankuasa Huffaz KPTM Ke DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Bagi memperkasakan bidang pendidikan tinggi tahfiz, Kolej Poly-Tech MARA (KPTM) Bangi dalam rangka untuk membangunkan program yang dinamakan Program Pemerkasaan Huffaz. Program ini bertujuan untuk memberikan ruang kepada pelajar bidang tahfiz bagi menyambung pengajian dalam bidang profesional. Atas maksud dan tujuan tersebut, empat orang delegasi Jawatankuasa Huffaz KPTM telah mengadakan lawatan ke DQ pada 7 Mei 2018 bagi mendapatkan maklumat-maklumat berkaitan dengan program huffaz profesional memandangkan DQ merupakan sebuah institusi tahfiz yang berpengalaman dalam menjalankan program ini sejak tahun 2000 lagi.

Ihtifal Huffaz Kali Ke-6 & Ekspo Konvokesyen Darul Quran Telah Melabuhkan Tirai

 05 Ogos 2017  Dipaparkan sepanjang masa
Setelah lima hari seluruh kontinjen Maahad-Maahad Tahfiz al-Quran Negeri berkampung di kampus Darul Quran Jakim, Ihtifal Huffaz Peringkat Kebangsaan Kali Ke-6 Tahun 2017 & Ekspo Konvokesyen Darul Quran Jakim akhirnya telah melabuhkan tirainya pada 5 Ogos 2017. Majlis penutup yang diadakan di Dewan Muktamar Darul Quran ini telah dirasmikan oleh Pengarah Bahagian Pembangunan Insan Jakim, Hajah Zawanah Binti Muhammad

Taklimat akademik Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat

 Dipaparkan sepanjang masa
Seperti kelaziman sebelum memulakan kuliah bagi setiap semester, Darul Quran telah mengadakan Taklimat Akademik Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat bagi Semester Satu, Tiga dan Lima yang akan bermula pada 5 Julai 2021.

Warga Darul Quran Terima Suntikan Vaksin Dos Pertama

 Dipaparkan sepanjang masa
14 Jun 2021 - Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana sebahagian warga Darul Quran telahpun menerima suntikan vaksin dos pertama di Pusat Pemberian Vaksin, Dewan Komuniti Serendah pada hari ini.

Sesi Temu Duga Pengambilan Pelajar Baharu Program Sijil Asas Tahfiz

 Dipaparkan sepanjang masa
18 Januari 2021 – Seperti yang telah dijadualkan, Darul Quran telah menjalankan sesi temu duga pengambilan pelajar baharu bagi Program Sijil Asas Tahfiz Tahun 2021.

Penutup Kursus Mobile Jurnalis Darul Quran

 Dipaparkan sepanjang masa
12 Ogos 2020 - Hari ini telah selesai Kursus Mobile Journalist yang dilaksanakan selama tiga hari dua malam bermula pada 10 Ogos 2020 bertempat di Dewan Muktamar Darul Quran.

QSR Brands taja juadah berbuka pelajar DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 5 Mei 2020, QSR Brands telah menaja juadah berbuka puasa Nasi Ayamas serta Pizza Hut untuk setiap seorang pelajar.

Misi Ke Aceh Berjaya

 Dipaparkan sepanjang masa
Program Kerjasama Dua Hala Antara Darul Quran JAKIM Bersama Universitas Islam Negeri Ar-Raniry, Banda Aceh

Persidangan Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz Kali Ke-35 Melabuhkan Tirai

 Dipaparkan sepanjang masa
Persidangan Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz Al-Quran Peringkat Kebangsaan Kali Ke-35 yang yang berlangsung selama dua hari bermula semalam telah melabuhkan tirainya pada 25 Oktober 2018.

6 Siswa Siswi DQ Sertai Pertandingan Memanah Peringkat Antarabangsa

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai enam orang siswa siswi Darul Quran telah menyertai Pertandingan Memanah Peringkat Antarabangsa yang melibatkan pelbagai institusi dari dalam dan luar negara antaranya Thailand, Indonesia dan Singapura.

Istiadat Konvokesyen Darul Quran Kali Ke-26 Dirasmikan Oleh Dato’ Asyraf Wajdi

 05 Ogos 2018  Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 615 orang graduan dari semua program pengajian yang ditawarkan di Darul Quran telah bergraduasi dalam sidang yang berlangsung pada 5 Ogos 2017. Majlis yang berlangsung penuh gilang-gemilang itu telah diadakan di Dewan Muktamar Darul Quran Jakim, Kuala Kubu Bharu, Selangor.

Program ‘walkabout’ bersama Timbalan Ketua Pengarah Operasi JAKIM

 Dipaparkan sepanjang masa
Timbalan Ketua Pengarah Operasi JAKIM, Dato' Dr. Sirajuddin Suhaimee telah dijadualkan untuk mengadakan ‘walkabout’ secara dalam talian bersama pegawai dan kakitangan Darul Quran pada hari ini.

Mesyuarat Lembaga DQ kali ke-38

 Dipaparkan sepanjang masa
Ahli-Ahli Lembaga Darul Quran telah bersidang buat kali ke-38 secara dalam talian hari ini bagi membahaskan lima kertas cadangan. Mesyuarat ini telah dipengerusikan oleh Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Abdul Aziz Jusoh yang merangkap sebagai Pengerusi Lembaga Darul Quran.

Saluran Youtube Jabatan Bahasa DQ diwujud

 Dipaparkan sepanjang masa
Sesi penyampaian token penghargaan daripada Pengarah Darul Quran JAKIM, Ustaz Mohamad Kori Jusoh kepada wakil Jabatan Bahasa, Teacher Nur Hallyda Mohd Sham, selaku Penyelaras saluran YouTube Jabatan Bahasa Darul Quran JAKIM, diiringi oleh Ketua Jabatan Bahasa, Syeikh Yaser Mohamed Abdou Mohamad Elatabany atas inisiatif mewujudkan saluran YouTube rasmi Jabatan Bahasa Darul Quran.

Kunjungan Mahabbah Persatuan PERMATA AL-QURAN

 Dipaparkan sepanjang masa
Kunjungan Mahabbah Persatuan PERMATA AL-QURAN

Ops Bersih

 Dipaparkan sepanjang masa
Sebagai langkah kawalan jangkitan virus Covid-19, pada 19 Mac 2020, DQ telah melaksanakan kerja-kerja pembersihan secara intensif di beberapa kawasan kampus. Tugasan pembersihan ini telah dijalankan oleh para pekerja daripada syarikat pembersihan DQ. Antara kawasan yang terlibat ialah kawasan-kawasan tumpuan ramai seperti di kawasan pejabat, Pusat Islam, kafeteria serta kolej kediaman pelajar.

DQ anjur kursus pra perkahwinan

 Dipaparkan sepanjang masa
Kursus Pra Perkahwinan anjuran bersama Persatuan Kebajikan Pelajar Maahad Tahfiz (PERKEMAT) Darul Quran dengan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah dilaksanakan dengan jayanya di Darul Quran pada 1 dan 2 Februari 2020. Kursus ini mengikut Modul Bersepadu Kursus Pra Perkahwinan Islam (MBKPPI) yang disediakan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Majlis Menandatangani MoA Program Kerjasama Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran & Sunnah USIM-Jakim

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 12 Julai 2018, telah berlangsungnya Majlis Menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) Program Kerjasama antara USIM dan Darul Quran Jakim dalam menjalankan Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran & Sunnah Dengan Kepujian.

Lawatan Pelajar Syukbah Dakwah DQ Ke Sekolah Bimbingan Jalinan Kasih (SBJK)

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 35 orang pelajar semester empat Syukbah Dakwah Program Diploma Tahfiz Al-Quran Darul Quran telah berjaya mengadakan program Explore The Golden Generation di Sekolah Bimbingan Jalinan Kasih (SBJK) Kuala Lumpur pada 18 Januari 2018.

Lawatan Mahabbah Jabatan Pengajian Dakwah & Kepimpinan UKM Ke Darul Quran JAKIM

|  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Darul Quran telah menerima kunjungan dari Jabatan Pengajian Dakwah & Kepimpinan, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) terdiri daripada 4 orang pensyarah dan 10 orang pelajar yang antaranya merupakan graduan Diploma Tahfiz Al-Quran Darul Quran.

Perhimpunan pegawai & kakitangan dan amanat Pengarah

 Dipaparkan sepanjang masa
Perhimpunan pegawai dan kakitangan serta penyampaian amanat oleh Pengarah Darul Quran telah diadakan dengan jayanya yang diurus setiakan oleh Pejabat Pendaftar.

Kursus pengenalan OBE bagi pensyarah DQ dan LTDQ

 Dipaparkan sepanjang masa
8 April 2021 - Darul Quran dengan kerjasama Pusat Pembangunan Akademik Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) telah mengadakan Kursus Pengenalan Kepada Pendidikan Berasaskan Hasil (Outcome-Based Education).

Sistem pengurusan Darul Quran JAKIM diiktiraf

 Dipaparkan sepanjang masa
Darul Quran telah berjaya memperbaharui pensijilan Sistem Pengurusan Kualiti ISO 9001:2015 & MS 1900:2014 (Syariah Compliance) dari SIRIM yang berkuatkuasa sehingga Tahun 2023. Tempoh pensijilan ini berjaya diperbaharui apabila selesai Audit Pensijilan Semula oleh panel SIRIM yang telah diadakan di Darul Quran pada 16-19 Jun 2020 yang lalu.

Program Pembangunan Sahsiah Huffaz Siri 4/2020 – Norma Baharu Huffaz

 Dipaparkan sepanjang masa
14 Ogos 2020 – Sebagaimana sedia maklum pada tahun 2020 ini dunia telah diserang dengan virus Covid-19. Justeru bagi mengekang penularan wabak ini daripada terus mereka, maka Cawangan Hal Ehwal Pelajar telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan Program Pembangunan Sahsiah Huffaz yang diadakan di Dewan Muktamar Darul Quran. Program ini adalah untuk memberikan pendedahan kepada para pelajar tentang kepentingan penjagaan kesihatan dalam norma baharu.

Semakan skrip jawapan peperiksaan pelajar diploma

 Dipaparkan sepanjang masa
Selaras dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri dan saranan Kerajaan untuk “bekerja dari rumah”, DQ telah meminda Bengkel Menanda Skrip Jawapan Peperiksaan Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat yang sepatutnya dijadualkan berlangsung pada 24-26 Mac 2020 bertempat di ILIM Bangi kepada tugasan individu setiap pensyarah ketika bertugas di rumah. Biarpun secara rasminya pejabat ditutup, namun beberapa tugasan terutama yang melibatkan pelajar selaku pelanggan DQ tetap dilaksanakan dengan jayanya.

DQ Menerima 41 Orang Pelajar Baru Program Ijazah

 Dipaparkan sepanjang masa
Majlis Sambutan Pelajar Baru Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian Quran & Sunnah Dengan Kepujian Secara Kerjasama Dengan USIM

Ahli-Ahli Lembaga DQ Bersidang Kali Ke-34

 Dipaparkan sepanjang masa
Mesyuarat Lembaga Darul Quran kali ke-34 telah bersidang pada 12 Julai 2018 bertempat di Bilik Mesyuarat Utama, Aras 8 Blok A, Kompleks Islam Putrajaya.

Mahasiswa Usim-Dq Menabur Bakti Merentasi Sempadan Antarabangsa Di Bumi Poland

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 21 orang mahasiswa Semester Dua Program Ijazah Sarjana Muda Pengajian al-Quran & Sunnah USIM-Darul Quran dengan kerjasama Muslim Care dan Pusat Belia Antarabangsa (IYC) telah berjaya mengadakan program khidmat masyarakat bersifat antarabangsa iaitu Global Islamic Student Outreach (GISO) di Warsaw Poland pada 24 Ogos 2017 hingga 2 September 2017.

Kunjungan Hormat Lembaga Peperiksaan Kementerian Pendidikan Malaysia Ke Darul Quran

 30 Mac 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Darul Quran telah menerima kunjungan hormat daripada Lembaga Peperiksaan Kementerian Pendidikan Malaysia yang diketuai oleh En. Izehari Bin Basar selaku Timbalan Pengarah (Pengurusan) .

Persidangan Pengetua-Pengetua MTQN Peringkat Kebangsaan kali ke-39

 Dipaparkan sepanjang masa
Persidangan Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz al-Quran Negeri (MTQN) Peringkat Kebangsaan kali ke-39 yang diadakan secara dalam talian telah dihadiri oleh wakil-wakil dari 10 Lokasi Tambahan Darul Quran (LTDQ).

Webinar Kesenian Khat 2021

 Dipaparkan sepanjang masa
Dalam usaha menjadikan Darul Quran sebagai institusi yang melahirkan para huffaz yang turut mempunyai kemahiran dalam bidang seni khat, Darul Quran telah menganjurkan Webinar Kesenian Khat 2021.

CIMB beri sumbangan Program Ihya' Ramadan Pusat Islam DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Sebagai salah satu program tanggungjawab sosial korporat, CIMB Bank telah memberikan sumbangan bagi menjayakan Program Ihya’ Ramadan Pusat Islam Darul Quran bagi tahun 2021.

Kunjungan STIU Pamekasan Indonesia ke DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Sebagai sebuah institusi tahfiz yang tersohor dalam Negara, Darul Quran sering dikunjungi oleh para tetamu sama ada dari dalam dan luar negara. Pada 20 Februari 2020, DQ telah menerima kunjungan daripada dua orang wakil Sekolah Tinggi Ilmu Ushuluddin (STIU) Al-Mujtama’ Pamekasan Indonesia iaitu Dr. Akhmad Rofi’i Damyati dan Ustaz Saari Saat Yusuf.

Kunjungan hormat ke MITS Sabak Bernam

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 29 Ogos 2019, Darul Quran telah mengadakan kunjungan hormat ke Maahad Integrasi Tahfiz Sains (MITS) Sabak Bernam bagi mendapatkan maklumat berkenaan pelaksanaan program Tahfiz Turath yang dijalankan oleh sekolah tersebut.

119 Calon Duduki Ujian STM 2018 Siri 2

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 119 orang calon Sijil Tahfiz Malaysia (STM) daripada 174 permohonan bagi tahun 2018 telah hadir untuk mengambil ujian tersebut bagi sesi kedua tahun ini. Sesi kedua ini diadakan berikutan banyak permintaan daripada masyarakat biarpun perancangan untuk mengadakan ujian STM ini hanya setahun sekali. Ujian STM Siri 2 ini telah diadakan pada 17 Oktober 2018 dan diadakan secara berpusat di kampus Darul Quran Kuala Kubu Bharu.

Pegawai DQ Mengadakan Kunjung Hormat Ke Kedutaan Morocco

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai enam orang pegawai Darul Quran diketuai Timbalan Pengarah Akademik, Haji Salahuddin bin Haji Ghozali telah mengadakan kunjung hormat ke Kedutaan Besar Morrocco di Malaysia pada 2 Oktober 2018.

Pelajar-Pelajar DQ & MTQN Sertai Bakti Huffaz Kebangsaan Kali Ke–2/2017

 Dipaparkan sepanjang masa
Darul Quran Jakim dengan kerjasama Institut Al-Quran Darul Aman (IQDAR) dan Persatuan Kebajikan Maahad Tahfiz (PERKEMAT DQ) telah menganjurkan program Bakti Huffaz bertempat di Pulau Dayang Bunting, Langkawi bermula pada 24 hingga 28 Oktober 2017.

Program Tafaqquh Kitab Turath Bersijil Tahun 2021 melabuhkan tirai

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 50 orang peserta terdiri daripada pegawai dan pelajar Darul Quran telah menamatkan pengajian Daurah Matan Ummu al-Barahin hari ini.

Keputusan Peperiksaan Semester Enam Program Diploma DQ JAKIM Tahun 2021

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 219 orang pelajar Darul Quran JAKIM telah menduduki Peperiksaan Semester Akhir Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat. yang telah dilaksanakan bermula pada 22 Mac sehingga 29 Mac 2021.

Mesyuarat Penyelarasan Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran JAKIM–IPT

 Dipaparkan sepanjang masa
16 April 2021 - Darul Quran telah mengadakan Mesyuarat Penyelarasan Program Pensijilan Tahfiz al-Quran JAKIM-IPT Bil. 1/2021 di UNITEN Bangi.

Perhimpunan Pegawai Dan Kakitangan DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Perhimpunan Pegawai & Kakitangan Dan Penyampaian Amanat Pengarah Darul Quran Siri 1/2021

Kunjungan Pegawai Yayasan Taqwa ke Darul Quran JAKIM

 Dipaparkan sepanjang masa
Kuala Kubu Baharu: Darul Quran JAKIM telah menerima kunjungan tiga orang pegawai Yayasan Taqwa Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) pada 20 Februari 2020. Kunjungan ini diadakan adalah sempena pelantikan Pengarah Darul Qur'an yang baru iaitu ustaz Mohamad Kori bin Jusoh. Dalam kunjungan ini juga turut dibincangkan ruang-ruang kerjasama antara Yayasan Taqwa dan Darul Quran JAKIM.

Majlis Khatam Tadarus Dan Iftar Jamaie DQ 1439-2018

 Dipaparkan sepanjang masa
Darul Quran Jakim telah mengadakan Majlis Khatam Tadarus Dan Iftar Jamaie 1439/2018 di Pusat Islam pada 6 Jun 2018. Seramai kira-kira 1,000 orang yang hadir ke majlis ini terdiri daripada dif-dif jemputan, kakitangan Darul Quran serta keluarga serta pelajar-pelajar Darul Quran.

Bengkel Penyelarasan Akademik Antara DQ Dengan IPTA

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 30 Januari 2018, Darul Quran Jakim telah mengadakan Bengkel Penyelarasan Akademik dengan wakil-wakil enam Institut Pengajian Tinggi Awam Malaysia iaitu Universiti Malaya (UM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM). Bengkel ini telah diadakan di Institut Latihan Kesejahteraan Bandar, Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (I-KPKT), Bukit Tinggi.

Kunjungan Kedua KPM Ke Darul Quran Jakim

 20 Jul 2018  Dipaparkan sepanjang masa
Darul Quran telah menerima kunjungan dari Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pada 20 Julai 2017. Lawatan ini merupakan kunjungan kedua dari pihak KPM kerana pada 30 Mac yang lalu, Darul Quran juga telah menerima kunjungan dari Lembaga Peperiksaan KPM yang diketuai oleh En. Izehari Bin Basar yang menjalankan tugas Timbalan Pengarah (Pengurusan) bersama enam orang pegawai Lembaga Peperiksaan KPM.

Bicara Kekeluargaan Islam: Menelusuri Sirah Perkahwinan Rasulullah

 Dipaparkan sepanjang masa
Bagi memperolehi sebahagian daripada markah penilaian berterusan kursus Kekeluargaan Islam, pelajar Syukbah Syariah Semester Empat Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Darul Quran telah menganjurkan Program Bicara Kekeluargaan Islam yang bertajuk “Menelusuri Sirah Perkahwinan Rasulullah S.A.W.” Program ini telah diadakan pada 14 Februari 2020 bertempat di Auditorium Darul Quran. Ceramah bicara ini telah disampaikan oleh Ustaz Muhammad Luqman Hakim bin Othman atau lebih dikenali sebagai Da’i Hakim. Beliau merupakan juara rancangan Da’i Pendakwah Nusantara Musim Ke-5 serta merupakan alumni DQ.

Perhimpunan Pegawai & Kakitangan DQ bersama Pengarah

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 1 Jun 2018, telah diadakan suatu perhimpunan pegawai dan kakitangan Darul Quran bersama Pengarah, Dr. Haji Nordin bin Ahmad. Perhimpunan yang diadakan pada jam 10:30 pagi ini telah diadakan di Auditorium Sheikh Mohd Noor.

Bengkel Pencerapan peserta Kursus Pensijilan PdP Siri-5 pensyarah DQ & LTDQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Sebagai salah satu prasyarat kelulusan Kursus Pensijilan Pembelajaran Dan Pengajaran (PdP) Siri-5, para peserta kursus yang terdiri daripada pensyarah Darul Quran serta Lokasi Tambahan Darul Quran (LTDQ) telah dicerap oleh 10 orang pensyarah pakar dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Majlis Menandatangani MoU Antara DQ Jakim Dengan UNITEN

 Dipaparkan sepanjang masa
Bagi kelestarian Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran Jakim-UNITEN yang sedia terjalin sejak tahun 2012, Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) telah mengadakan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Darul Quran Jakim pada 31 Mei 2018.

Majlis perasmian Kursus Rawatan Islam Darussyifa’-DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 13 Februari 2020 telah berlangsungnya Majlis Perasmian Kursus Rawatan Islam Darussyifa’-Darul Quran yang disempurnakan oleh Pengarah, Ustaz Mohamad Kori Jusoh mewakili Ketua Pengarah JAKIM. Kursus Rawatan Islam ini diadakan dengan kerjasama dari Persatuan Perubatan, Pengubatan & Kebajikan Islam Malaysia Darussyifa’.

Wacana ilmiah jurnal DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 11 Februari 2020, buat julung kalinya Darul Quran mengadakan program Wacana Ilmiah Jurnal Darul Quran bagi siri yang pertama tahun 2020. Program ini merupakan platform khusus yang dilaksanakan bagi berkongsi hasil penemuan penyelidikan yang dimuatkan dalam Jurnal Darul Quran Bilangan 23 tahun 2019 kepada khalayak khususnya kepada para pelajar serta warga Darul Quran.

237 pelajar terima Sijil Khatam Hafazan Darul Quran

 Dipaparkan sepanjang masa
Majlis Khatam Hafazan Al-Quran Pelajar Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Darul Quran JAKIM Tahun 2020/1441

Majlis Sambutan Pelajar Baru Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Darul Quran Jakim Sesi Pengajian 2018/2021

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 250 orang pelajar baru telah diraikan dalam Majlis Sambutan Pelajar Baru Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Darul Quran Jakim Sesi Pengajian 2018/2021 yang diadakan pada 30 April 2018 bertempat di Dewan Muktamar Darul Quran. Majlis ini telah dirasmikan oleh Hajah Zawanah binti Muhammad, Pengarah Bahagian Pembangunan Insan Jakim yang mewakili Ketua Pengarah Jakim.

Kunjung hormat ke pejabat Pegawai Daerah Hulu Selangor

 Dipaparkan sepanjang masa
Berikutan lantikan Pengarah DQ yang baharu, Ustaz Mohamad Kori Jusoh bersama Timbalan Pengarah Akademik, Haji Salahuddin Haji Ghozali dan Pendaftar, Encik Azizuddin Mohd Hashim telah mengambil kesempatan untuk berkunjung ke pejabat Pegawai Tanah Daerah Hulu Selangor, Tuan Haji Musa Ranli pada 24 Januari 2020.

Majlis Khatam Hafazan Al-Quran Pelajar Program Pensijilan Tahfiz Tahun 2018/1439

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 154 orang pelajar dari tiga program pengajian telah diraikan dalam Majlis Khatam Hafazan Al-Quran Pelajar Program Pensijilan Tahfiz bagi Tahun 2018/1439. Tiga program pengajian tersebut ialah Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran Jakim-IIUM, Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran Jakim-UNITEN dan Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran Jakim-CUCMS.

Transkem pelajar Sijil Asas Tahfiz 2020

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai tujuh orang pelajar Program Sijil Asas Tahfiz (SAT) Tahun 2020 telah berjaya mengikuti program Transformasi Kecemerlangan Minda (TRANSKEM) bermula pada 14 hingga 15 Januari 2020, sejurus selepas Majlis Sambutan Pelajar Baharu.

290 Huffaz Duduki Ujian STM 2018

 Dipaparkan sepanjang masa
Darul Quran telah selesai mengadakan ujian Sijil Tahfiz Malaysia (STM) bagi tahun 2018 pada 17 dan 18 April 2018. Ujian yang diadakan di satu pusat peperiksaan sahaja iaitu di kampus Darul Quran Jakim, Kuala Kubu Bharu.

Orang Asli, OKU buta dan pribumi Sabah Sarawak jadi pelajar DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai tujuh daripada 32 permohonan calon pelajar Program Sijil Asas Tahfiz telah berjaya terpilih untuk mengikuti program ini bagi tahun 2020. Tujuh orang pelajar ini telah diraikan dalam Majlis Sambutan Pelajar Baharu yang diadakan pada 14 Januari 2020. Majlis yang diadakan di Auditorium Syeikh Mohd Noor Darul Quran ini telah disempurnakan perasmiannya oleh Pengarah, Ustaz Mohamad Kori Jusoh.

Kunjungan Mahabbah Markaz Tahfiz OKUMP Terengganu Ke DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai enam orang delegasi dari Markaz Tahfiz Orang Kelainan Upaya Masalah Penglihatan (OKUMP) Terengganu telah mengadakan kunjungan mahabbah ke DQ pada 9 April 2018.

PERHIMPUNAN BULANAN KAKITANGAN DQ & SESI TAARUF PENGARAH BAHARU

 Dipaparkan sepanjang masa
Sebagai pencetus semangat bekerja bagi tahun 2020, DQ telah mengadakan perhimpunan bulanan yang melibatkan semua pegawai dan kakitangan DQ. Perhimpunan yang diadakan pada 10 Januari 2020 ini diadakan bersekali dengan sesi taaruf Pengarah DQ yang baharu, Ustaz Mohamad Kori Jusoh memandangkan beliau baru sahaja bertugas di DQ pada hari yang kelima.

USTAZ MOHAMAD KORI JUSOH DILANTIK SEBAGAI PENGARAH DQ YANG BAHARU

 Dipaparkan sepanjang masa
Taklimat Aktiviti DQ Kepada Pengarah Baharu

MoU Antara DQ Jakim Dengan UiTM Ditandatangani Dalam Konvensyen Pendidikan Tahfiz Kebangsaan 2018

 Dipaparkan sepanjang masa
Sesi menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Darul Quran Jakim dengan Universiti Teknologi MARA (UiTM) telah meriah pada 27 Mac 2018.

Buku Perkembangan Pendidikan Tahfiz Dan Kamus Braille Arab-Melayu Dilancar

 Dipaparkan sepanjang masa
Bersempena dengan Majlis Perasmian Konvensyen Pendidikan Tahfiz Kebangsaan Tahun 2018 pada 27 Mac 2018, DQ telah mengambil inisiatif untuk melancarkan buku Perkembangan Pendidikan Tahfiz Darul Quran Perintis Dinamik. Turut dilancarkan dalam majlis ini ialah Kamus Braille Arab-Melayu hasil kerjasama antara DQ Jakim dengan Dewan Bahasa & Pustaka (DBP).

Majlis Penyerahan Perantis SKM Bidang Pengurusan Masjid Tahap 3 Kepada Masjid JAIS

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 2 Disember 2019, Darul Quran telah mengadakan Majlis Penyerahan Perantis Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Bidang Pengurusan Masjid Tahap 3 kepada pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS). Majlis ini telah dihadiri oleh wakil Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pengurusan Masjid JAIS, Ustaz Mohd Khair Zainal dan pengurus–pengurus masjid yang terlibat.

Buku Kaedah Hafazan Al-Quran Model Malaysia selesai dilancar

 Dipaparkan sepanjang masa
Buku Kaedah Hafazan Al-Quran Model Malaysia terbitan Darul Quran selesai dilancar dalam Majlis Perasmian Konvensyen Huffaz Peringkat Kebangsaan JAKIM-UNITEN pada 6 November 2019 bertempat di Dewan Seri Sarjana Universiti Tenaga Nasional (UNITEN).

Majlis Perasmian Kelas Tahsin Bacaan Al-Quran Pusat Islam Darul Quran Tahun 2018

 Dipaparkan sepanjang masa
Pengarah Darul Quran, Dr. Haji Nordin bin Ahmad, dalam suatu majlis yang diadakan pada 25 Mac 2018 telah merasmikan kelas tahsin bagi tahun ini.

Konvensyen Huffaz Peringkat Kebangsaan JAKIM-UNITEN 2019

 Dipaparkan sepanjang masa
Dengan bertemakan ”Melonjak Paradigma Huffaz Profesional”, Konvensyen Huffaz Peringkat Kebangsaan Tahun 2019 anjuran JAKIM dan Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) telah berjaya diadakan pada 6 November 2019.

Majlis Penyerahan Buku Perkhidmatan Pegawai & Kakitangan DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 14 Mac 2018, pegawai-pegawai dari Bahagian Pengurusan Sumber Manusia Jakim (BPSM) telah datang ke Darul Quran, Kuala Kubu Bharu bagi sesi penyerahan Buku Perkhidmatan Pegawai Dan Kakitangan yang bertugas di DQ.

Ceramah Memelihara Kesucian Aqidah Islam Oleh Ibu Irena Handono

 Dipaparkan sepanjang masa
Bahagian Dakwah Jakim dengan kerjasama Darul Quran telah menganjurkan ceramah yang bertajuk “Memelihara Kesucian Islam” pada 14 Mac 2018. Ceramah yang diadakan di Dewan Muktamar Darul Quran ini telah disampaikan oleh Ibu Irena Handono yang merupakan bekas biarawati dari Indonesia.

Bakti Huffaz Antarabangsa 2019

 Dipaparkan sepanjang masa
Bersempena dengan cuti semester pelajar Diploma, Darul Quran telah mengadakan program Bakti Huffaz Antarabangsa pada 16 hingga 20 Oktober 2019.

Pengetua DQ-MTQN Selesai Bersidang Bagi Kali Ke-34

 Dipaparkan sepanjang masa
Persidangan Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz Al-Quran Negeri Peringkat Kebangsaan Kali Ke-34

27 Pensyarah DQ-MTQN Menerima Sijil Kursus PdP

 Dipaparkan sepanjang masa
Majlis Perasmian Kursus Pensijilan Pembelajaran Dan Pengajaran (PdP) Siri-5 Dan Majlis Penyerahan Sijil Kursus Pensijilan PdP Siri-4

Hubungan DQ-IQDAR Terus Diperkukuh

 Dipaparkan sepanjang masa
Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Antara Darul Quran Jakim dengan Institut Al-Quran Darul Aman (IQDAR)

74 calon hadiri ujian STM 2019

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 74 orang calon dari pelbagai institusi tahfiz telah menghadiri ujian Sijil Tahfiz Malaysia (STM) yang dijalankan oleh Darul Quran pada 15 Oktober 2019.

Majlis Khatam Hafazan Al-Quran Pelajar Program Diploma Tahfiz Al-Quran Tahun 2018/1439

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 233 orang pelajar semester enam Program Diploma Tahfiz Al-Quran telah diraikan dalam Majlis Khatam Hafazan Al-Quran Pelajar Program Diploma Tahfiz Al-Quran bagi Tahun 2018/1439. Majlis yang diadakan pada 3 Februari 2018 ini telah disempurnakan oleh Ketua Pengarah Jakim, Tan Sri Dato’ Haji Othman bin Mustapha.

Semarak Kemerdekaan & #QuranHour peringkat DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Biarpun setiap hari pelajar Darul Quran perlu mengikuti kelas tasmi’ al-Quran dua jam sehari, atas semangat kekitaan bersama umat Islam Malaysia yang lain, DQ turut mengadakan program #QuranHour yang diadakan di tepi Tasik Huffaz DQ. Program yang diadakan pada 30 Ogos 2019 ini sebenarnya merupakan acara pembukaan bagi acara Semarak Kemerdekaan yang disempurnakan oleh Pengarah DQ, Dr. Haji Nordin Ahmad.

“Saudara Baru” Dan Orang Asli Bakal Penghafaz Al-Quran Di DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Majlis Sambutan Pelajar Baru Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran Jakim-IIUM Sesi 2018/2019 Dan Sijil Asas Tahfiz Al-Quran Sesi 2018

“Uhibbuki Fillah” di Raudhatulsakinah

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 20 Ogos 2019, Darul Quran telah mengadakan program “Uhibbuki Fillah” di Raudhatulsakinah secara kerjasama dengan Masjid Wilayah. Program ini merupakan program menyantuni pelatih-pelatih yang sedang dalam proses bimbingan.

Jalinan mahabbah di Pusat Perkembangan Kemahiran Kebangsaan Serendah

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 3-4 Ogos 2019, Darul Quran telah mengadakan program Jalinan Mahabbah di Pusat Perkembangan Kemahiran Kebangsaan Serendah (PPKKS) secara kerjasama dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat Hulu Selangor. Program ini merupakan program menyantuni kanak-kanak dan remaja yang tinggal di situ untuk mempelajari bidang kemahiran.

Pelajar DQ santuni anak-anak yatim Asrama Damai Kuang

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 3 dan 4 Ogos 2019, pelajar-pelajar Semester 5 Syukbah Syariah Darul Quran telah mengadakan program Jalinan Kasih Asrama Damai Kuang secara kerjasama dengan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan IKRAM Hulu Selangor.

Ahli-Ahli Lembaga Darul Quran Bersidang Kali Ke-32

 19 Jul 2018  Dipaparkan sepanjang masa
Mesyuarat Lembaga Darul Quran kali ke-32 telah bersidang pada 19 Julai 2017 bertempat di Bilik Mesyuarat Utama, Aras 8 Blok A, Kompleks Islam Putrajaya. Mesyuarat ini telah dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Tan Sri Dato’ Haji Othman Bin Mustapha.

DQ terima pengiktirafan Malaysia Book of Records

 Dipaparkan sepanjang masa
Tanggal 23 Julai 2019 menjadi detik bersejarah kepada Darul Quran JAKIM apabila menerima pengiktirafan The Malaysia Book of Records (MBR) bagi kategori “Largest Al-Hafiz Quranic Writing Session” yang membabitkan seramai 731 orang peserta. Sesi penulisan al-Quran ini telah diadakan bersempena dengan Majlis Perasmian Ihtifal Huffaz Peringkat Kebangsaan dan Ekspo Darul Quran 2019.

Majlis Khatam Hafazan Al-Quran Pelajar Program Diploma Tahfiz Al-Quran Tahun 2017/1438

 11 Feb 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Seramai 208 orang pelajar semester 6 program Diploma Tahfiz Al-Quran telah diraikan dalam Majlis Khatam Hafazan Al-Quran Pelajar Program Diploma Tahfiz Al-Quran Tahun 2017/1438 yang telah diadakan di Dewan Muktamar pada 11 Februari 2017.

Ihtifal Huffaz & Ekspo DQ dirasmi

 Dipaparkan sepanjang masa
Tanggal 23 Julai 2019 menjadi tarikh penting apabila Ihtifal Huffaz Peringkat Kebangsaan Kali Ke-7 dan Ekspo Darul Quran JAKIM telah dirasmikan pembukaannya oleh Yang Berhormat Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Hajah Fuziah Salleh di Dewan Muktamar Darul Quran. Ihtifal Huffaz dan Ekspo DQ ini telah mula berlangsung semalam; 22 Julai 2019 dan akan berakhir pada 27 Julai 2019.

Wacana Ilmiah Perbezaan Fikrah Islamiah Vs Ukhuwah Islamiah Dan Perasmian Sahabat YADIM Darul Qura

 07 Feb 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Sahabat Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) Darul Quran telah mencipta sejarah baru di Darul Quran apabila Kelab Persatuan Sahabat YADIM Darul Quran berjaya dirasmikan oleh Dr. Yusri Bin Mohamad selaku Yang Dipertua YADIM.

MSU jadi IPT keenam menandatangani MoU dengan DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Management and Science University (MSU) menjadi institut pengajian tinggi keenam yang menandatangani memorandum persefahaman dengan Darul Quran JAKIM dalam menjalankan Program Pensijilan Tahfiz (program tahfiz profesional). Majlis menandatagani MoU yang telah diadakan pada 16 Julai 2019 ini telah dihadiri oleh Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Mohamad Nordin Ibrahim bagi mewakili JAKIM dan Presiden MSU, Profesor Tan Sri Dato' Wira Dr. Mohd Shukri Ab Yajid.

Majlis Penyerahan Sijil Kursus Pensijilan Pembelajaran & Pengajaran (PdP) Pensyarah

 Dipaparkan sepanjang masa
Sebagai menghargai komitmen 29 orang pensyarah DQ serta MTQN yang telah menyertai Kursus Pensijilan Pembelajaran & Pengajaran (PdP) Pensyarah pada 9 hingga 21 Oktober 2017, UPSI dengan kerjasama DQ telah mengadakan Majlis Penyerahan Sijil kursus pada 29 Oktober 2018 bertempat di Dewan Banquet, Bangunan e-Learning, Kampus Sultan Abdul Jalil Shah, UPSI.

Seminar celik hadith kontemporari 2019

 Dipaparkan sepanjang masa
4 Julai 2019 Era perkembangan dunia teknologi komunikasi sekarang ini, masyarakat terdedah dengan ledakan maklumat daripada pelbagai cabang perantara. Sumber berita dan kesahihan mengenai tulisan yang disebarkan adakalanya sangat meragukan. Tidak terkecuali tulisan-tulisan yang tular mengandungi hadith-hadith Nabi Sallahu 'Alaihi Wasallam. Sebahagian besar yang dirujuk, ia adalah hadith palsu yang disertakan sebagai dalil.

Majlis Pendaftaran Pelajar Baru Program Diploma Tahfiz Al-Quran Darul Quran JAKIM Sesi Pengajian 2017-2020

 02 Mei 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Seramai 250 orang pelajar baru telah diraikan dalam Majlis Pendaftaran Pelajar Baru Program Diploma Tahfiz Al-Quran Darul Quran Jakim Sesi Pengajian 2017-2020 di Dewan Muktamar Darul Quran.

Bengkel penyediaan surat rasmi kerajaan

 Dipaparkan sepanjang masa
27 Jun 2019 - Pentadbiran pejabat kerajaan sering diuruskan melalui rekod bertulis dan surat-menyurat sebagai satu aspek komunikasi dua hala dalam setiap perkhidmatan yang dilaksanakan. Urusan ini tidak dapat digantikan dengan bentuk komunikasi terkini seperti khidmat pesanan ringkas (sms) atau emel.

Majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri 2019 Darul Quran JAKIM

 Dipaparkan sepanjang masa
25 Jun 2019, Dewan Muktamar Darul Quran menjadi pilihan laman bagi sambutan Majlis Hari Raya Aidilfitri. Majlis Raya ini meraikan semua warga Darul Quran termasuk para pelajar. Sopan berbaju raya, redup mata memandang.

Majlis Pendaftaran Pelajar Baru Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran JAKIM-UIAM Sesi 2017/2018 Dan SIJIL ASAS TAFIZ 2017

 05 Jan 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Seramai 122 orang pelajar baru telah diraikan dalam Majlis Pendaftaran Pelajar Baru Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran Jakim-UIAM Sesi 2017/2018 dan Sijil Asas Tahfiz 2017 yang diadakan pada 5 Januari 2017 bertempat di Dewan Muktamar Darul Quran.

Pelajar baharu DQ dirai

 Dipaparkan sepanjang masa
Majlis Sambutan Pelajar Baharu Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran JAKIM-IIUM Sesi 2019/2020 & Program Sijil Kemahiran Malaysia Bidang Pengurusan Masjid Sesi Jun 2019

Majlis Khatam Tadarus Dan Iftar Perdana 2019

 Dipaparkan sepanjang masa
Darul Quran JAKIM telah mengadakan Majlis Khatam Tadarus Dan Iftar Perdana Tahun 2019 di Pusat Islam pada 30 Mei 2019. Seramai kira-kira 1,000 orang yang hadir ke majlis ini terdiri daripada dif-dif jemputan, kakitangan Darul Quran serta keluarga serta pelajar-pelajar Darul Quran.

223 bakal huffaz DQ mendaftar pagi tadi

 Dipaparkan sepanjang masa
Majlis Sambutan Pelajar Baharu Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Darul Quran JAKIM Sesi 2019/2022

13 institusi tahfiz bersidang, 18 kertas dibahas, 10 resolusi dicapai

 Dipaparkan sepanjang masa
Persidangan Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz Al-Quran Negeri Peringkat Kebangsaan Kali Ke-36

135 huffaz profesional dirai dalam Majlis Khatam Hafazan

 Dipaparkan sepanjang masa
Majlis Khatam Hafazan Al-Quran Pelajar Program Pensijilan Tahfiz Tahun 2019/1440

Masyarakat Orang Asli Di Kampung Orang Asli Gerachi Disantuni Pelajar Darul Quran

 05 Nov 2016 |  01 Jul 2016  31 Dis 2016
Persatuan Mahasiswa Universiti Sains Islam Malaysia (PERMAS) dengan kerjasama Unit Kemahiran Insaniah Hal Ehwal Pelajar, Darul Quran Jakim serta Jabatan Kebajikan Orang Asli (JAKOA) telah menganjurkan Program Mesra Dakwah Bersama Masyarakat Orang Asli 2.0 di Kampung Orang Asli Gerachi di Kuala Kubu Bharu Selangor pada 5 November 2016.

938 calon hadiri temuduga DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Temuduga Pengambilan Pelajar Baharu Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Darul Quran JAKIM Sesi 2019/2022

Perhimpunan pegawai dan kakitangan DQ bersama Pengarah

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 18 Mac 2019, telah diadakan suatu perhimpunan pegawai dan kakitangan Darul Quran bersama Pengarah, Dr. Haji Nordin Ahmad. Perhimpunan yang diadakan pada jam 9:30 pagi ini telah diadakan di Auditorium Sheikh Mohd Noor.

Persidangan Pengetua-Pengetua MTQN Kali Ke-33 Di Kolej Pengajian Islam Johor (MARSAH) Johor

 25 Apr 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Persidangan Pengetua-Pengetua Maahad Tahfiz al-Quran Negeri (MTQN) Peringkat Kebangsaan kali ke-33 telah berjaya diadakan di Kolej Pengajian Islam Johor (MARSAH), anjuran bersama antara Darul Quran JAKIM dan MARSAH.

Majlis khatam hafazan al-Quran pelajar Program Diploma Tahfiz al-Quran & al-Qiraat Tahun 2019/1440

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 243 orang pelajar semester enam Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat daripada kesemua syukbah pengajian telah diraikan dalam Majlis Khatam Hafazan Al-Quran Pelajar Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Tahun 2019/1440. Majlis yang diadakan di Dewan Muktamar pada 9 Februari 2019 ini telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Pengarah Operasi JAKIM, Dato’ Paimuzi Yahya yang mewakili Ketua Pengarah JAKIM.

Hari huffaz selangkah ke menara gading 2019

 Dipaparkan sepanjang masa
Buat julung-julung kalinya, Unit Alumni & Dewan Huffaz Cawangan Hal Ehwal Pelajar Darul Quran telah menganjurkan program Hari Huffaz Selangkah Ke Menara Gading 2019. Program yang diadakan pada 31 Januari 2019 ini telah menghimpunkan 11 institut pengajian tinggi awam dan swasta dari seluruh Malaysia. Tujuan utama program ini diadakan adalah untuk memberi peluang dan pendedahan kepada semua pelajar DQ serta Maahad-Maahad Tahfiz Al-Quran Negeri (MTQN) khususnya pelajar Semester Akhir Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat bagi menyambung pengajian mereka di peringkat Ijazah Sarjana Muda.

Program Smart Solat Oleh Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 27-28 Julai 2018, pelajar kumpulan A Program Diploma Tahfiz Al-Quran & Al-Qiraat Semester 5 Syukbah Qiraat Maahad Tahfiz Al-Quran Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) telah menganjurkan Program Smart Solat di Masjid Mukim Panji, Kota Bharu Kelantan.

Ahli Lembaga DQ bersidang bagi kali ke-35

 Dipaparkan sepanjang masa
Mesyuarat Lembaga Darul Quran kali ke-35 telah bersidang pada 10 Januari 2019 bertempat di Bilik Mesyuarat Utama, Aras 8 Blok A, Kompleks Islam Putrajaya. Mesyuarat ini telah dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Mohamad Nordin Ibrahim yang merangkap sebagai Pengerusi Lembaga Darul Quran.

Ujian Penilaian Sembelihan Sijil Kemahiran Malaysia (Skm) Dan Jamuan Ukhuwah Perdana

 08 Apr 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Darul Quran Jakim melalui Jabatan Pengajian Sepanjang Hayat telah melaksanakan ujian penilaian kepada perantis Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Bidang Pengurusan Masjid bagi unit kompetensi 5 dalam tajuk Sembelihan.

DQ Menerima Tetamu dari Tamil Nadu India di Hari Terakhir Tahun 2018

 Dipaparkan sepanjang masa
Kunjungan Hormat Madrasa Al-Baqiyathus Salihath Vellore, Tamil Nadu India ke Darul Quran JAKIM

MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN ANTARA JAKIM DENGAN IIUM DAN UTEM

 Dipaparkan sepanjang masa
Bagi kelangsungan pemerkasaan program menghuffazkan golongan profesional, Darul Quran telah mengadakan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman Antara Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Dengan International Islamic University Malaysia (IIUM) Dan Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM). Majlis ini telah diadakan pada 23 Mei 2017 bertempat di Dewan Aras 2, Blok B, Kompleks Islam Putrajaya (KIP).

170 Orang Calon Menduduki Ujian Sijil Tahfiz Malaysia (STM) Tahun 2017 Di Kampus Darul Quran Kuala Kubu Bharu

 17 Apr 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Seramai 170 orang calon Sijil Tahfiz Malaysia (STM) daripada 200 permohonan bagi tahun 2017 telah hadir untuk mengambil ujian tersebut pada sesi tahun ini. Ujian ini telah diadakan pada 17 April 2017 dan diadakan secara berpusat di kampus Darul Quran Kuala Kubu Bharu.

Perancangan Kerja Tahunan 2019 DQ Berjaya Dirangka

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada 26 hingga 28 Disember 2018, Unit Penyelidikan & Inovasi telah mengurus setiakan Bengkel Perancangan Kerja Tahunan 2019 Darul Quran JAKIM. Bengkel yang diadakan selama tiga hari ini telah diadakan di The Orient Star Resort, Lumut Perak.

Majlis Perasmian Kursus Pensijilan P&P Pensyarah Darul Quran

 Dipaparkan sepanjang masa
“Kerajaan mengharapkan melalui Dasar Pendidikan Tahfiz Negara (DPTN) dan Kurikulum Bersepadu Tahfiz (KBT) yang diperkenalkan, huffaz yang bakal dilahirkan kelak mampu menggabungkan komponen ilmu hafazan al-Quran dengan ilmu-ilmu yang lain, yang mengintegrasikan antara ilmu aqli dan naqli. Matlamatnya, agar wujud pengintegrasian antara komponen fikir-zikir, di samping wujudnya keseimbangan antara teks dan konteks atau hafalan dan kefahaman agama ke arah merealisasikan kesejahteraan duniawi serta ukhrawi.”

PERKEMAT DQ Terima 15 Unit Kayak Sumbangan MRSM KKB

 Dipaparkan sepanjang masa
Bagaikan aur dan tebing. Begitulah diibaratkan hubungan antara DQ dan Maktab Rendah Sains MARA Kuala Kubu Bharu. MRSM yang diwakili oleh Encik Mohd Nor Jantan telah menyerahkan sebanyak 15 unit kayak milik MRSM Kuala Kubu Bharu yang dilupuskan secara hadiah kepada Yang Di Pertua Persatuan Kebajikan Maahad Tahfiz Darul Quran (PERKEMAT DQ) Saudara Muhammad Amirul Syafiq Muhamad Fadil.

Bakti Huffaz Mahasiswa Darul Quran Bersama Masyarakat Di Sungai Besar

 28 Okt 2016 |  01 Jul 2016  31 Dis 2016
Persatuan Kebajikan Maahad Tahfiz (PERKEMAT) Darul Quran dengan kerjasama Unit Kemahiran Insaniah Hal Ehwal Pelajar Darul Quran Jakim telah menganjurkan program Bakti Huffaz pada 28-30 Oktober 2016 bersamaan 27-29 Muharram 1438H.

DQ Menganjurkan Konvensyen Falak 2018

 Dipaparkan sepanjang masa
Konvensyen Falak Darul Quran 2018 telah dapat dilaksanakan dengan jayanya pada 23 November 2018. Konvensyen yang julung-julung kalinya diadakan ini bertemakan "Meneroka Cakerawala Menghayati Sunnatullah” bertujuan memantapkan pemahaman serta kesedaran tentang kepentingan ilmu astronomi yang berpaksikan kepada al-Quran dan al-Sunnah.

Sahabat YADIM DQ Menerima Anugerah Dalam Konvensyen Kebangsaan Sahabat YADIM 2017

 Dipaparkan sepanjang masa
Sahabat Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) Darul Quran buat pertama kalinya telah menyertai Konvensyen Kebangsaan Sahabat Yadim 2017 yang diadakan di Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

Kerjasama KPM-DQ Termeterai

 Dipaparkan sepanjang masa
Majlis Menandatangani Nota Kerjasama Penganugerahan Sijil Tahfiz KPM Antara KPM Dengan JAKIM

DQ Dipertanggungjawabkan Sebagai Ketua Jawatankuasa Tindakan Bagi Teras 5 DPTN

 Dipaparkan sepanjang masa
Dasar Pendidikan Tahfiz Negara (DPTN) merupakan satu agenda kerajaan dalam memartabatkan bidang pendidikan tahfiz al-Quran di Malaysia. Pada 20 Mac 2016, Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak, ketika perasmian Majlis Himpunan 20,000 Huffaz dan perasmian Gabungan Persatuan Institusi Tahfiz Al-Quran Kebangsaan (PINTA Kebangsaan) telah mengumumkan bahawa kerajaan melalui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sedang merangka Dasar Pendidikan Tahfiz Negara (DPTN) bagi memperkasakan institusi pendidikan tahfiz al-Quran di negara ini dan YAB Perdana Menteri sendiri akan memberi perhatian secara peribadi kepada pembentukan dan pelaksanaan DPTN ini.

Kelas Pengajian Al-Quran Dewasa & Tahfiz Mini Kanak-Kanak Sesi 2016 Melabuhkan Tirai

|  01 Jul 2016  31 Dis 2016
Pusat Islam Darul Quran dengan kerjasama Rakan Pusat Islam (RAPI) telah mengadakan Majlis Perasmian Penutupan Kelas Pengajian Darul Quran Jakim bagi sesi 2016 dengan jayanya.

Timbalan Ketua Pengarah Pembangunan Insan Jakim Yang Baru Merasmikan Kursus Pensijilan Pengajaran & Pembelajaran di ILIM

 10 Okt 2016 |  01 Jul 2016  31 Dis 2016
Dalam usaha meningkatkan kompetensi para pensyarah, Darul Quran Jakim telah bekerjasama dengan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dalam menganjurkan Kursus Pensijilan Pengajaran & Pembelajaran yang bermula pada 10-25 Oktober 2016. Kursus selama 12 hari ini telah diadakan di Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) Bangi.

Sesi perbincangan bersama Al Qasimia University, UAE

 Dipaparkan sepanjang masa
Pada jam 5.30 petang hari ini, kira-kira jam 1.30 petang waktu negara Emiriah Arab Bersatu (UAE), telah diadakan perbincangan antara pihak Al Qasimia University (AQU) bersama Darul Quran.

Bengkel Menanda Skrip Jawapan Peperiksaan Diploma

 29 Mac 2017 |  30 Jun 2017  31 Dis 2017
Seramai 46 orang pensyarah dari Darul Quran dan 12 orang pensyarah dari Maahad Tahfiz Al-Quran Negeri (MTQN) telah menghadiri Bengkel Menanda Skrip Jawapan Peperiksaan Diploma Semester 2 & 4 Sesi 2016/2017 yang telah diadakan di Dewan Perpustakaan Darul Quran, Kuala Kubu Bharu.

Utusan Malaysia Bekerjasama Dengan DQ Menganjurkan Kem Remaja Tutor Generasi Al-Quran 2017

 Dipaparkan sepanjang masa
Unit Pendidikan Utusan Malaysia dengan kerjasama Darul Quran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) buat julung kalinya telah menganjurkan Kem Remaja Tutor Generasi Al-Quran di Kuala Kubu Bharu, Selangor dari 20 hingga 23 Disember.

Majlis Penyerahan Sijil Kursus Pensijilan Pembelajaran Dan Pengajaran Pensyarah Darul Quran

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 18 orang pensyarah Darul Quran Jakim dan Maahad-Maahad Tahfiz al-Quran Negeri (MTQN) telah dianugerahkan sijil Kursus Pensijilan Pembelajaran Dan Pengajaran Pensyarah Darul Quran yang telah dianjurkan oleh Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Majlis ini telah diadakan pada 18 Ogos 2017 bertempat di Dewan Sri Tanjung, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim.

Lima Orang Pelajar DQ Dinobat Sebagai Penerima Anugerah Syahadah Ithbat Hafazan Al-Quran

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai lima orang pelajar daripada Program Tahfiz Profesional atau Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran JAKIM-IIUM bakal dianugerahkan dengan Syahadah Ithbat Hafazan Al-Quran Darul Quran JAKIM bagi tahun 2018. Penganugerahan ini akan disampaikan oleh Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Mohamad Nordin Ibrahim dalam Majlis Perhimpunan Bulanan JAKIM bagi Bulan Oktober Tahun 2018 pada 26 Oktober 2018.

Dato’ Asyraf Wajdi Merasmikan Ihtifal Huffaz Peringkat Kebangsaan 2017 Dan Ekspo Konvokesyen Darul Quran

 Dipaparkan sepanjang masa
Buat julung-julung kalinya, Darul Quran Jakim telah menganjurkan Ihtifal Huffaz Peringkat Kebangsaan yang diadakan serentak bersama ekspo sempena Istiadat Konvokesyen Darul Quran Jakim Kali Ke-26. Program ini telah diadakan selama lima hari bermula dari 1 hingga 5 Ogos 2017 bertempat di kompleks Darul Quran Jakim, Kuala Kubu Bharu dan tempat-tempat sukan sekitar Kuala Kubu Bharu.

Mesyuarat Lembaga Darul Quran Kali Ke-31 Bersidang Di Masjid Negara

 29 Mac 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Mesyuarat Lembaga Darul Quran kali ke-31 telah berlangsung pada 29 Mac 2017 bertempat di Bilik Mesyuarat Utama, Masjid Negara, Kuala Lumpur dan dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Tan Sri Dato Haji Othman Bin Mustapha.

Pendaftaran Pelajar Transisi MTQN Perlis Ke DQ

 Dipaparkan sepanjang masa
Seramai 19 orang pelajar transisi Maahad Tahfiz Al-Quran Negeri (MTQN) Perlis telah sampai ke Darul Quran Jakim dengan menaiki bas Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs) sekitar jam 5:30 petang pada 9 Januari 2018.

Darul Quran Menerima Kunjungan Hormat Dari Universiti Malaysia Pahang (UMP)

 10 Feb 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Darul Quran telah menerima kunjungan hormat dari Universiti Malaysia Pahang (UMP). Tujuan UMP mengadakan kunjungan hormat ini adalah untuk menjalinkan kerjasama dengan Darul Quran dalam menjalankan Program Pensijilan Tahfiz Al-Quran.

Kunjungan Hormat Rektor Kitab Ke Darul Quran Jakim

 16 Feb 2017 |  31 Jul 2017  31 Dis 2017
Rektor Kolej Islam Teknologi Antarabangsa Pulau Pinang (KITAB) Prof. Madya Dr. Ismail Bin Mat telah mengadakan kunjungan hormat ke Darul Quran pada 16 Februari 2017.

Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman Antara Upsi Dan Darul Quran Jakim

 14 Feb 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman Antara Upsi Dan Darul Quran Jakim telah diadakan di Dewan Seri Tanjung, Kampus Sultan Abdul Jalil Shah, UPSI dan telah dirasmikan oleh YB Senator Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Dato Dr. Asyraf Wajdi Bin Dato Dusuki.

Kursus Pengajaran Dan Pembelajaran Hifz Al-Quran Anjuran Unit Kompetensi & Internship Darul Quran

 03 Mei 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Unit Kompetensi & Internship Darul Quran Jakim dengan kerjasama Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) telah menganjurkan Kursus Pengajaran Dan Pembelajaran Hifz al-Quran.

Majlis Khatam Hafazan Al-Quran Pelajar Semester Akhir Program Pensijilan Tahfiz 2017/1438

 13 Mei 2017 |  07 Jul 2017  31 Dis 2017
Seramai 122 orang pelajar semester akhir program Pensijilan Tahfiz Al-Quran telah diraikan dalam Majlis Khatam Hafazan Al-Quran yang telah diadakan di Dewan Muktamar.