KOLEJ VOKASIONAL SEPANG CARI MAKLUMAT PROGRAM TAHFIZ DI DQ

15 Februari 2023 - Rentetan cadangan dari Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pendidikan Malaysia, pegawai kanan dan pensyarah-pensyarah Kolej Vokasional Sepang telah mengadakan kunjungan hormat ke Darul Quran Kuala Kubu Bharu. Kunjungan ini diadakan bertujuan untuk mendapatkan maklumat berkenaan program pengajian tahfiz yang dijalankan oleh Darul Quran. Kolej Vokasional Sepang dalam perancangan untuk mengadakan program asas hafazan al-Quran kepada para pelajar mereka.

 

Delegasi pelawat diketuai oleh Ketua Jaminan Kualiti, Puan Juwariah binti Ahmad bersama enam orang lagi pegawai kolej yang lain. Sesi perbincangan antara kedua pihak telah dipengerusikan oleh Ketua Penolong Pengarah Seksyen Pembangunan Dasar & Instrumentasi Darul Quran, Ustazah Rosliza binti Abd Latif yang mewakili Pengarah. Dalam sesi perbincangan ini, pihak Darul Quran telah menyampaikan maklumat berkenaan program-program pengajian yang dijalankan.

 

Antara cadangan yang diusulkan dalam sesi perbincangan ini supaya pihak kolej mendapatkan maklumat terpeinci berkenaan noss Program Sijil Kemahiran Malaysia, Bidang Pengurusan Masjid Tahap 3 dari pihak Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) memandangkan program ini yang dilihat paling hampir dengan hasrat pihak kolej.